Koga: Project Tokyo

Koga: Project Tokyo

Als het om baanfietsen gaat, is Koga het merk waar de Nederlandse selectie al sinds jaar en dag mee op de baan verschijnt. Voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing werd er al een speciale fiets op maat gemaakt voor Theo Bos. De Koga Kimera.

Tot op heden maakt de selectie nog steeds gebruik van de Koga Kimera, al is deze wel verder doorontwikkeld in de afgelopen 10 jaar. Zo werd er in de aanloop naar Rio 2016 nog een nieuwe voorvork ontwikkeld voor de fiets. Met het oog op Tokyo 2020 zal de vertrouwde Kimera worden vervangen door een nieuw exemplaar, waarop de baanselectie op jacht zal gaan naar goud. Van de huidige Kimera is een 3D model gemaakt, waarmee ze softwarematig de fiets gaan optimaliseren voor alle renners uit de selectie. Niet meer afgaande op één renner, want elke renner heeft een ander postuur.

Samenwerking
De ontwikkeling van de nieuwe baanfiets is een samenwerking tussen een aantal bedrijven. Naast Koga en de KNWU baanselectie, zijn de TU Delft, Pontis Engineering en Actiflow nauw betrokken bij Project Tokyo. TU Delft is binnen de wielrennerij zeker geen onbekende. In het geval van Project Tokyo zijn er een aantal experts, op het gebied van aerodynamica, fietsdynamica en constructietechniek, betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe baanfiets. Actiflow is een bedrijf dat is gespecialiseerd in lucht en vloeistofstromen. De luchtstroom is wellicht een van de belangrijkste factoren bij fiets en renner. Het gaat immers om honderdsten, en soms duizenden van seconden, waarbij elk detail het verschil kan maken. De laatste in de rij van bedrijven is Pontis. Een bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van composietproducten: carbon dus. Zij zullen zich bezig houden met de constructie van het frame zodat deze zo licht mogelijk is, op de juiste plekken stijfheid biedt en de kracht aan kan.


Dit project is in juni 2017 in gang geschoten, toen het projectteam bij elkaar heeft gezeten om de plannen te bespreken. Uiteindelijk werken ze toe naar een prototype dat in juli 2018 klaar moet zijn maar de frameset zal tijdens het WK baanwielrennen op 28 februari al te zien zijn. In het tweede gedeelte van dit jaar hebben ze de tijd om nog een en ander aan te passen en de puntjes op de i te zetten. Uiteindelijk zal begin 2019 de fiets geproduceerd worden zodat de renners nog ruim de tijd hebben om er aan te wennen en er mee te trainen.


7 stappen richting Tokyo

Stap 1: ideeën (juni 2017)
Het projectteam komt samen om plannen en ontwerpkeuzes te bespreken. Bepaald wordt dat er een fiets komt die geoptimaliseerd is voor de sprinters, omdat zij de grootste kans maken op medailles tijdens de Olympische Spelen in Tokyo 2020.

Belangrijkste vragen:
1. Wat is er technisch mogelijk?
2. Waar zijn de renners het meest mee gediend?
3. Waar staat de concurrentie?
4. En wat wordt vanaf hier het traject naar Tokyo?

Als beginpunt (benchmark) voor de nieuw te ontwerpen fiets wordt de huidige baanfiets gebruikt: de KOGA Kimera.

Stap 2: concept (augustus 2017)
Actiflow gaat op basis van de besproken ideeën een conceptontwerp maken. In de tussentijd ontwikkelt Pontis FEM-modellen: manieren om de nieuwe fiets straks in de computer te kunnen onderwerpen aan zogenaamde load cases (belastingstesten). Dergelijke testen worden ook gedaan op een 3D-computermodel van de Kimera, om de sterke en zwakke punten van de huidige baanfiets vast te stellen. De TU Delft onderzoekt de invloed van de geometrie op het rij- en stuurgedrag, en bepaalt voor de renners de optimale fietshouding. Alle resultaten worden meegenomen in het conceptontwerp van de nieuwe fiets.

Stap 3: engineering (november 2017)
Actiflow stuurt haar eerste concept naar Pontis. Deze gaat het aerodynamische ontwerp onderwerpen aan een structurele analyse (wat zijn de sterke en zwakke punten?), en bepaalt globaal de lay-up van de buizen (de samenstelling, dikte, ligging en richting van de carbonvezels). Doel: optimale winst halen qua sterkte, stijfheid en gewicht zonder in te leveren op aerodynamica (en dus snelheid). Pontis test het ontwerp tevens op maakbaarheid. Hierop stuurt het aanbevelingen naar Actiflow, dat een aangepast ontwerp terugstuurt. In totaal zijn er drie van dergelijke rondes. Andere belangrijke beslissingen in deze fase: hoeveel frame- en stuurmaten komen er en welke fabriek gaat de fiets produceren?

Stap 4: optimalisatie (maart 2018)
Actiflow test het definitieve ontwerp voor de laatste maal op haar aerodynamische prestaties. Pontis doet hetzelfde voor het structurele ontwerp. Daarop zet Actiflow de puntjes op de ‘i’. Het ontwerp is klaar.

Stap 5: UCI-keuring (mei 2018)

Het ontwerp gaat naar de Internationale Wielerunie (UCI). Deze bekijkt of de fiets aan alle eisen en regelgeving voldoet om gebruikt te mogen worden op de Olympische Spelen.

Stap 6: prototypes (juli 2018)
De mal (tool) voor het frame wordt ontworpen en besteld bij de producent. In juli is het eerste prototype klaar. Tests ter plekke moeten uitwijzen of het bedachte ontwerp daadwerkelijk ‘maakbaar’ is en of het geproduceerde frame aan de kwaliteitseisen en structurele eisen voldoet, en of de fiets zich gedraagt zoals verwacht. Indien nodig is er ruimte om het ontwerp nog hier en daar te tweaken. In augustus en oktober volgen nog een tweede en derde prototype.

Stap 7: productie (begin 2019)

De productie start. De baanselectie gaat vanaf nu trainen en wedstrijden rijden op de nieuwe fiets. Ruim op tijd om te wennen aan het nieuwste wapen op weg naar goud.

Shimano Service Center

Openingstijden

Zondag en Maandag Gesloten
Dinsdag – Donderdag 8:30 – 18:00
Vrijdag 8:30 – 21:00
Zaterdag 8:30 – 17:00

Adres

Rijwielhandel Kroone Liefting
Rijksweg 137
1906 BG Limmen
Tel algemeen: 072 5051239
Tel werkplaats: 072 5052269

ANWB fietsverzekering

Kroone Liefting op Facebook

Korting voor lechampion leden

Het laatste nieuws

Recente aanbiedingen