Informatie over accu’s

De eerste paar keer zal de accu nog niet helemaal zijn volledige capaciteit hebben. Pas na een paar oplaadbeurten bereikt de accu zijn volledige capaciteit. Mocht hij in het begin (voornamelijk  in de wintermaanden) wat eerder leeg zijn dan verwacht….gun hem dan nogmaals een oplaadperiode.

Een elektrische fiets heeft nauwelijks meer onderhoud nodig dan een gewone fiets. Het grote verschil zit hem echter in de accu. Deze is nogal gevoelig voor lage temperaturen. Als het flink koud is, zal de accu veel sneller leeg zijn. Wanneer uw fiets in een onverwarmde schuur staat, is het verstandig om de accu binnen te laden en te bewaren. Inmiddels zijn er neopreen hoezen verkrijgbaar die invloeden op de capaciteit beperken.

De nieuwere accu’s kunnen altijd bijgeladen worden, je hoeft deze dus niet eerst helemaal leeg te rijden.
Wen uzelf eraan na iedere rit de accu bij te laden. Nieuwe laders werken als “druppellader”, ze vullen de accu en zorgen er daarna voor dat er af en toe iets bijgestopt wordt als de accu vermogen verliest. Dit kost nauwelijks stroom en u bent altijd klaar om met een volle accu te vertrekken.

Ook indien u de fiets minder of niet gebruikt moet u de accu ten minste eens in de twee maanden opladen.
U kunt ’s winters het beste de accu binnen laden en bewaren.

Wat zijn de verschillen in batterijen (accu typen) die worden gebruikt bij elektrische fietsen?

De accu is een essentieel en duur onderdeel van de E-bike. Er worden momenteel drie typen accu’s gebruikt (Een Nikkel Cadmium accu vindt men alleen op oude/tweedehands E-bikes)

  • NiMh accu (Nikkel Metaalhybride)
    Een verbetering ten opzichte van de loodaccu’s; milieuvriendelijker, hogere stroomopname en een lager gewicht. De batterijen hebben wel last van het memory-effect. Dit betekent dat de batterijen naar verloop van tijd minder lang mee gaan. Ook ontladen de accu’s zichzelf langzaam als ze niet worden gebruikt, vooral bij lage temperaturen.
  • Li-ion (Lithium Ion) of Li-ion Mn (Lithium Ion Mangaan)
    De nieuwste en meest gebruikte accu’s op de markt. De cellen hebben een hogere spanning dan NiMh of NiCd. Voor dezelfde spanning heb je minder cellen nodig. Of je hebt meer energie bij een gelijke omvang van de batterij. Li-ion batterijen voor E-bikes hebben minder last van het memory-effect of zelfontlading en zijn ook nog eens milieuvriendelijker. Duurder dan de NiMh accu.
  • Lithium-ion-polymeer
    Kortweg Lipo-accu genoemd. Verbeterde variant van de Li-ion batterij met een groter vermogen per gewicht en zeer snelle laadtijd. Duurder dan de Li-ion accu.

Hoe zit het met de levens- en gebruiksduur van de accu?

De levensduur hangt van het type accu af. De NiMh accu’s zijn goedkoop en kunnen zo’n driehonderd keer worden ontladen. Die Li-ion accu’s kunnen tot wel duizend keer worden ontladen of meer. De Lipo-accu heeft een nog langere levensduur.

 

Overzicht type batterijen voor E-bikes

Type accu Prijs Vermogen Wh/kg Levensduur (ontladingen) Memory effect Laadtijd
NiMh Laag >30 – 80 300x Ja Langzaam, 5 uur of langer
Li-ion of Li-ion Mn Gemiddeld >160 1000x Nee Sneller, < 5 uur
Lipo Duur >130 – 250 > 1000x Nee Circa 1,5 uur

Hoe ver kan ik met een volle accu fietsen?

De actieradius van een E-bike varieert sterk. Het hangt af de kwaliteit van de accu, de ondersteuningsstand, bandenbanding, weersomstadigheden etc.
Ook de omgeving en de wind zijn van invloed op de actieradius. Als u met tegenwind in een heuvelachtig gebied fietst, zelf 90 kilo weegt en maximale ondersteuning gebruikt, zult u een kleinere actieradius halen dan wanneer u in de polder met wind mee en op de Eco-stand een tocht fietst.

De E-bikes welke Kroone Liefting verkoopt behoren tot de beste E-bikes verkrijgbaar. Gemiddeld genomen ligt de actieradius van de E-bikes welke wij verkopen tussen de 30 en 120 km.

Shimano Service Center

Openingstijden

Zondag en Maandag Gesloten
Dinsdag – Donderdag 8:30 – 18:00
Vrijdag 8:30 – 21:00
Zaterdag 8:30 – 17:00

Adres

Rijwielhandel Kroone Liefting
Rijksweg 137
1906 BG Limmen
Tel algemeen: 072 5051239
Tel werkplaats: 072 5052269

ANWB fietsverzekering

Kroone Liefting op Facebook

Korting voor lechampion leden

Het laatste nieuws

Recente aanbiedingen