2400 m² winkelplezier
Alle grote merken op voorraad
Shimano Service Center
Deskundig advies en uitstekende service

MENU

×

E-bikes
De elektrische fiets of E-bike is de laatste jaren enorm populair geworden, bij jong en oud. Het is met de E-bike mogelijk geworden om een grotere afstand te overbruggen zonder daarvoor extra inspanning te leveren. Ideaal voor woon–werkverkeer als alternatief voor de auto, maar ook ideaal voor een ontspannen fietstocht in het weekend of een snelle boodschap.

Fietsen met trapondersteuning gaat ook met tegenwind of heuvelop, vederlicht en stil. Een prima reden om eerder, vaker en langer de fiets te pakken.

Inmiddels heeft 40 procent van alle fietsen die worden verkocht, trapondersteuning.

Wat voor soort e-bikes zijn er?
Er zijn drie soorten elektrische fietsen op de markt; een voorwielmotor, een achterwielmotor en een middenmotor. 

Voorwielmotoren zijn in de basis goedkoper bij de aanschaf dan bijvoorbeeld de midden- en achterwielmotoren. Grotendeels heeft dit te maken dat een voorwielmotor een stuk eenvoudiger is. Zo hebben ze alleen een rotatiesensor wat betekend dat bij beweging van de wielen of uw trappers de ondersteuning direct in werking treedt. Nadeel van deze ondersteuning is dat het u een gevoel zal geven dat u vooruit getrokken wordt en het uw stuurgedrag zal beïnvloeden. Daarnaast heeft uw voorband een lagere druk en kan in natte of gladde omstandigheden doorslippen. Diverse instanties adviseren senioren vanwege om die redenenen af een elektrische fiets met voorwielmotor aan te schaffen.

Middenmotoren een groot voordeel van de middenmotor is de plek waar de motor zit gemonteerd. In het midden van uw fiets, bij uw trappers. Daardoor ligt de motor centraal tussen de wielen en laag, dat brengt uw zwaartepunt omlaag en zorgt voor stabiliteit tijdens het fietsen. Het grote verschil met een voorwielmotor is dat het 'trekkende' gevoel verdwijnt. De middenmotoren hebben o.a. krachtsensoren die de kracht meten die u op de trappers plaatst. Het doseren van de hoeveelheid ondersteuning verloopt nauwkeurig en soepel. Het zorgt ervoor dat uw 'fietsgevoel' zoals u dat kent van uw normale fiets aanwezig blijft. Groot voordeel van de middenmotor is dat hij weinig geluid maakt tijdens het ondersteunen én zonder ondersteuning ook goed blijft fietsen!

De middenmotor is populair en wordt door veel mensen verkozen boven de voorwiel of achterwielmotoren. 

Achterwielmotoren zijn stil en geven u een natuurlijke rijbeleving tijdens het fietsen. De fiets stuurt strakker met de aandrijving vanuit uw achterwiel en heeft meer versnellingen dan de voorwiel en middenmotoren. Dat is prettig als u voornemens bent met uw fiets door heuvelachtig terrein te gaan fietsen. Heeft u liever een gesloten kettingkast en naafversnelling? Dan valt de keuze voor een achterwielmotor af, deze zijn alleen te verkrijgen met derailleurversnellingen. De achterwielmotoren zijn een stuk onderhoudsgevoeliger dan middenmotoren en kennen een hogere slijtage. Onderweg een lekke band zelf repareren is een behoorlijke klus, want uw ondersteuning zal opnieuw afgesteld moeten worden nadat het achterwiel uit de fiets gehaald is. Grootste nadeel van een achterwielmotor is de gewichtsverdeling aan de achterzijde. 

Een elektrische fiets mag volgens de Nederlandse wet niet sneller gaan dan 25km/uur. Hij valt dan ook binnen de fietswetgeving dus een helm- of verzekering is niet verplicht. Wij raden echter een fietsverzekering wel aan.

Wij hebben de volgende merken elektrische fietsen opgenomen in ons assortiment:

Deze website maakt gebruik van cookies.