2400 m² winkelplezier
Alle grote merken op voorraad
Shimano Service Center
Deskundig advies en uitstekende service

MENU

×

E-Bikes winterklaar maken

Gaat u uw e-bike langdurig niet gebruiken tijdens de wintermaanden? Dan adviseren wij u de accu goed winterklaar te maken. Accu's zijn namelijk slecht bestand tegen koude temperaturen. Iedere accu is makkelijk winterklaar te maken. 

U kunt de volgende stappen ondernemen:

 1. Wegleggen van uw accu;

  Losse accu's:
  Als u de accu uit de fiets heeft verwijderd adviseren we de accu op te laden naar 50%. Een half volle accu wegleggen is noodzakelijk om de accu in zijn 'slaapmodus' te krijgen. Op deze manier kunt u uw accu met een gerust hart wegleggen zonder dat uw accu geheel leegloopt en er cellen beschadigen.

  U koppelt de accu los van de lader zodra het niveau van 50% bereikt is. Raadzaam is uw accu langdurig op te slaan in een vochtvrije ruimte, bij voorkeur op kamertemperatuur (5- 20 graden). Dit is erg belangrijk, want uw accu kan zelfs defect raken als deze in een vochtige en koude temperatuur wordt opgeslagen.

  Accu's in het frame (ION/ Sparta, Batavus en Koga):
  Ook voor e-bikes met de accu in het frame geldt dat langdurige opslag in een droge en warme ruimte belangrijk is. In tegenstelling tot fietsen met een losse accu, waarbij u laadt tot 50%, zult u de ION accu's aangesloten laten aan het stroom. 

  U koppelt de fiets van het stroom zodra u de fiets weer wenst te gebruiken. Daarmee voorkomt u dat uw e-bike een diepte- ontlading krijgt. Als uw e-bike in een diepte- ontlading komt, is deze er moeilijk uit te krijgen. Als we uw accu na een diepte- ontlading toch weer actief krijgen zijn er cellen beschadigt en zullen de prestaties van de accu achteruit zijn gegaan. 
   
 • Daling van uw actieradius in de kou:
  Als u in de koudere winterdagen gaat fietsen zult u snel genoeg opmerken dat er minder kilometers uit uw accu gehaald kunnen worden. Wisselende temperaturen (kou en warmte) beïnvloeden de prestaties van uw accu en kan leiden tot wel 20% afname van uw normaal te behalen kilometers. Dat komt omdat een koude cel meer energie verbruikt dan een warme cel.

  Dit probleem kunt u verhelpen door een neopreen hoes aan te schaffen van Mellen (€36.95). Deze neopreen hoes plaatst u over uw accu waardoor deze minder afkoelt. 
   
 • Kroone Liefting - wintercheck
  Onderhoud aan uw fiets is belangrijk. Helaas komen we in de praktijk nog te vaak fietsen tegen waarbij mensen onnodig lang zijn doorgefietst en de reparatie vele malen hoger uitpakt. 

  Wij adviseren u om eenmaal per jaar uw e-bike voor een (winter) onderhoudsbeurt bij ons langs te brengen. De kosten voor een (winter) onderhoudsbeurt bedragen €139,- en kunt u inplannen in onze werkplaats.


 

Deze website maakt gebruik van cookies.