2400 m² winkelplezier
Alle grote merken op voorraad
Shimano Service Center
Deskundig advies en uitstekende service

MENU

×

Veelgestelde vragen accu's

Een elektrische fiets is een kostbaar bezit. De accu is één van de meest belangrijke onderdelen van een elektrische fiets. Zonder accu immers geen ondersteuning. De accu is tevens één van de meest onderhoudsgevoelige onderdelen van een fiets. Wij krijgen met regelmaat vragen over hoe om te gaan met een accu. Hieronder een overzicht, klik op de vraag voor het antwoord.

Hoe ver kom ik met een accu? En waarvan is de actieradius afhankelijk?

Kan ik de accu later nog upgraden?

Waar moet ik in de winter rekening mee houden?

Hoe bewaar ik de accu als ik langere tijd niet fiets?

Hoe lang duurt het opladen van een accu?

Wat is de levensduur van een accu?

Bijlage - Bosch accu guide (pdf)

 

 

 

Hoe ver kom ik met een accu? En waarvan is de actieradius afhankelijk?

Een exacte actieradius is moeilijk te voorspellen. Teveel verschillende factoren zijn van invloed op de actieradius: het ondersteuningsniveau, het rijgedrag, de luchtweerstand, het gewicht van de berijder, de bandenspanning en natuurlijk het terrein. Fiets ik op een geasfalteerde weg, een landweg of een trail in het bos? Liggen er op mijn route beklimmingen en hellingen of rijd ik uitsluitend op een vlak traject? Al deze zaken zijn van invloed op de actieradius van de accu.

Tip: Op de website van Bosch staat een handige actie radius calculator in welk men kan kijken wat van invloed is op de actieradius. Klik hier om naar de online calculator te gaan


Kan ik de accu later nog upgraden?

Bij de meeste e-bike's kan tijdens de aanschaf een accu grootte gekozen worden. Vaak zijn de keuzes een 300, 400 of 500 watt accu. Bij de meeste e-bike systemen is het makkelijk om de accu te vervangen, en zou deze dus op een later moment geupdrage kunnen worden. Het is echter duurder om een losse accu aan te schaffen, dan de meerprijs van een grotere accu te kiezen bij aanschaf van een nieuwe fiets.


Waar moet ik in de winter rekening mee houden?

Als er in de koudere winterdagen gefiets wordt, zal snel genoeg opvallen dat er minder kilometers uit een accu gehaald kunnen worden. Wisselende temperaturen beïnvloeden de prestaties van de accu en kan leiden tot wel 20% afname van de normaal te behalen kilometers. Dat komt omdat een koude cel meer energie verbruikt dan een warme cel.

Laad de accu bij voorkeur op kamertemperatuur op. Overweeg bij een onverwarmde berging om de accu bij vriestemperaturen in huis op te laden.

Tip: Onderhoud aan uw fiets is belangrijk. Helaas komen we in de praktijk nog te vaak fietsen tegen waarbij mensen onnodig lang zijn doorgefietst en de reparatie vele malen hoger uitpakt. 
Wij adviseren eenmaal per jaar een e-bike voor een (winter) onderhoudsbeurt bij ons langs te brengen. De kosten voor een winter onderhoudsbeurt bedragen €139,-. De winter onderhoudsbeurt wordt doorgaans enkel tijdens de koude wintermaanden uitgevoerd door Kroone & Liefting.


Hoe bewaar ik de accu als ik langere tijd niet fiets?

Losse accu's:
Verwijder de accu uit de fiets en laad deze op naar zo'n 50% van de volledige capiciteit. Een half volle accu wegleggen is noodzakelijk om de accu in zijn 'slaapmodus' te krijgen. Op deze manier kan de accu met een gerust hart opgeborden worden zonder dat de accu geheel leegloopt en er cellen beschadigen.

Koppel de accu los van de lader zodra het niveau van 50% bereikt is. Raadzaam is de accu op te slaan in een vochtvrije ruimte, bij voorkeur op kamertemperatuur (5- 20 graden). Dit is erg belangrijk, want een accu kan zelfs defect raken als deze in een vochtige en koude temperatuur wordt opgeslagen.

Accu's in het frame (ION/ Sparta, Batavus en Koga):
Ook voor e-bikes met de accu in het frame geldt dat langdurige opslag in een droge en warme ruimte belangrijk is. In tegenstelling tot fietsen met een losse accu, waar wij adviseren om de accu op te laden tot 50%, dienen ION accu's aangesloten te zijn aan het netstroom. 

Koppel de fiets van het stroom zodra u de fiets weer wenst te gebruiken. Daarmee word voorkomen dat de accu een diepte- ontlading krijgt. Als de e-bike in een diepte- ontlading komt, is deze er moeilijk uit te krijgen. Als deze accu na een diepte- ontlading toch weer actief gekregen kan worden zijn er hoogtwaarnschijnlijk cellen beschadigt en zullen de prestaties van de accu achteruit gaan.


Hoe lang duurt het opladen van een accu?

Gemiddeld duurt het tussen de vier en acht uur om een accu volledig op te laden, afhankelijk van de type en grootte. Maar hoe snel dit gaat, hangt van een aantal factoren af. Als de accu helemaal leeg is duurt het natuurlijk langer dan wanneer deze nog voor de helft vol is. Bij lagere temperaturen duurt het ook een stuk langer. Maar ook als de e-bike een tijd niet is gebruikt, kost het meer tijd dan normaal. Bij een lithium-ion accu hoeft de accu niet leeg te zijn om opgeladen te worden. In principe kan de accu na elke goede rit weer vol worden geladen.

Een hoop e-bike systemen bieden tevens een snellader. Met een snellader kan het opladen aanzienlijk bespoedigt worden. Reuze handig voor onderweg dus. Nu is het regelmatig gebruiken van een snellader slecht voor de accu, deze kan sneller stuk gaan met minder laadcycli en geeft dus ook een sneller capiciteitsverlies. Handig voor onderweg en sporadisch gebruik, maar gebruik voor het regelmatige gebruik een standaard lader.


Wat is de levensduur van een accu?

Een precieze levensduur is niet te geven, omdat deze afhankelijk is van het gebruik van de accu. Sporadisch gebruik van de accu of verkeerd opladen kunnen een negatief effect op de levensduur van de accu geven. Houdt rekening met een capiciteitsverlies,een accu waarop in eerste instantie 100 kilometer mee wordt gefietst kan na 3 jaar bijvoorbeeld 80 kilometer zijn. Een exacte indicatie van de capiciteits verlies is ook niet te geven.


 

 

 

Bijlage.

Meer informatie omtrent het onderhouden van uw (Bosch) accu? Lees hieronder de Bosch eBike accu handleiding

 

Deze website maakt gebruik van cookies.